Om
I de senere år har bevisstheten om vern av hager, gårds- og grøntanlegg kommet stadig mer i fokus. Stadig flere kulturhistoriske hager tilbakeføres til slik de var en gang – fra husmannsplassen Prøysentunet på Ringsaker til store ærverdige prestegårdshager på Ringebu og Ullinsvin i Vågå. Denne kvelden skal det handle om grønn kulturarv på dikterhjemmene Bjerkebæk – Sigrid Undsets hjem og Aulestad – Bjørnstjerne Bjørnsons hjem.
Kristin Brandtsegg Johansen vil fortelle litt om arbeidet med å ta vare på og restaurere disse dikterhjemmenes hager. Hva slags vekster finnes her, og hva tenkte og skrev Undset og Bjørnson selv omkring hagelivet?
«Jeg har i år avlet syv tønner poteter foruten mine øvrige indtægter. Av og til går jeg ned i kjælderen og ser på dem. Det er altså begyndelsen, forstår du, til realisationen av min drøm fra jeg var barn, min egen have. Jeg håber du er ikke mere blaseret i dit eden end du skjønner min glæde over mine egne små poteter – de er forresten så store at jeg kunde vist godt finde etpar til Tidens Tegn hvis de skal ha potet-konkurranse i år og, og syv tønner er da ikke så litet på de vesle lapper du så! Blir ikke det billedet jeg legger udi morsomt at ha om ti år?»
Brev fra Sigrid Undset til Nini Roll Anker, august 1922.
Gratis inngang.
I samarbeid med Sigrid Undset-selskapet og Dikterhjemmene, Stiftelsen Lillehammer Museum.
Arr. er en del av vår satsning «Frøbiblioteket», der vi vil bidra til å skape interesse og øke kunnskapen om dyrking og naturmangfold.
Velkommen!
Kristin Brandtsegg Johansen er idehistoriker og konservator for Dikterhjemmene, Sigrid Undsets Bjerkebæk og Karoline og Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad.
Portrettfoto av Kristin Brandtsegg Johansen: Sturlason ved Kagge forlag
TripAdvisor
Veiledende priser
Billettype | Billettavgift |
---|---|
Gratis | Gratis |