En rundtur i Gjøvikregionen med Tomas Jevne.
Spørsmålet om det er gøy på landet er et stadig gjenvendende et. Helt siden Wenche Myhre sang om det, har nordmenn i alle aldre antatt at hun hadde rett – det ER gøy på landet. Jeg bestemte meg allikevel for å teste…
På Mjøsas vestbredd ligger flatbygdene på Toten, og det som i sin tid fikk tilnavnet den hvite by ved Mjøsa, Gjøvik. Dette er «på landet», i den forstand at det er mulig å kjenne duften av blomstereng, gjødsel og dieselmotorer på et og samme sted. Og også fordi det ikke er folk overalt.
I Gjøvik kan du i prinsippet si at du bor i en by. Siden 1861 har Gjøvik hatt bystatus, og er du riktig heldig kan du møte på en gatemusikant mens du farter rundt på en bysykkel. Reisen mellom Oslo og Gjøvik tar omtrent like lang tid som fra Grorud til Sandvika i rushtiden. Området rundt Gjøvik er imidlertid befriende fritt for kø, stress og panfløyte.
Dette er det neste feriemålet ditt. Med Mjøsa som et belte av sølv blant lave blåner, grønne skoger og jorder, slapper du av og kjenner at nå, nå er det ferie.
Å komme seg til «På landet» er enklere enn å komme seg til for eksempel «Syden». Syden må man fly til. Til på landet går det tog. Eller buss. I verste fall tar du bilen.
Når du først er på Gjøvik og Toten, kan du velge hvordan du vil komme deg rundt. Jeg velger oftest å gå. Ikke bare er det en helsegevinst i det, det gir tid til å tenke og ta inn alt rundt meg. Har jeg dårlig tid, blir det buss. Mellom Gjøvik og omlandet går en traust hverdagshelt, Ringruta. Den går daglig, hver time, og du kan i prinsippet oppleve hele Toten fra bussvinduet.
Gjøvik-Toten-ferie
Etter 12 år i Oslo, satte jeg personlig kursen for Gjøvik for å senke skuldrene igjen for ti år siden. Bort fra ståplass på 12-trikken og tilbake til gåturer i skogen og det enkle og oversiktlige. Det bor 50-60 000 i Gjøvikregionen, så du slipper å føle at du går i kø samtidig som du slipper å spikke, snekre eller fange enhver greie du skal underholde barna med. I grenseland mellom landet og byen skjer det mye moro.
Klatrepark og frisbeegolf finner du i høyden over Gjøvik by, på Øverby. Der kan du også stikke innom museet på Eiktunet og deretter gå opp til et av Gjøviks høyeste punkter, Bergstoppen. Derfra er det bare å ta landskapet i øyensyn og finne ut hvor du vil dra. Eller fortsette i fine turløyper i Gjøvikmarka.
Fastland, eller Hovdetjernet som det het i sin tid, har 10 meters stupetårn og er så populært blant byens unge at selv rikelig med plass fort kan bli trangt, så her gjelder det å være oppe om morgenen. Og det er du jo? Feriedagene kan du godt ta på Gjøvik Vandrerhjem, Hovdetun, som ligger kliss inntil. Er du en friskus om morgenen, rekker du en tur opp på Hovdetoppen før du bader.
Etter morgenbadet og frokost er det Vitensenteret som står på dagsorden. Vitensenteret svarer på det evige spørsmålet «kan det være gøy å lære noe?». Og de svarer ja. Senteret ligger omtrent så nær det opprinnelige Gjøvik rent geografisk som man kan komme. Da området gikk fra et par større gårder til å bli et industristed på begynnelsen av 1800-tallet, var det langs elva det vokste. Vitensenterets lokaler var i sin tid Holmen Brænderi. Nå destilleres det kunnskap, ikke sats fra poteter.
La meg si det som det er, først som sist. Gjøvik og Toten er aller best på sommeren. Selv om skiløyper og nydelige landskap i snø er flott, er det enda bedre med bugnende jorder langs bredden på Norges største innsjø, frodige blomsterenger og et vell av muligheter. Noen finner du på selv, som en sykkeltur rundt Toten (det går mosjonsritt hver Kristi Himmelfartsdag, så det er bare å følge merkingen) eller en dukkert i Mjøsa.
På vannet på landet
Totenvika, som ligger et stykke sør for Gjøvik, er velsignet med et mildt og godt klima. Det er ikke bare jordene rundt der som drar nytte av. Ved Evjua har de like godt laget en strandpark.
Evjua Strandpark er verdt et besøk for mer enn bare beliggenheten, selv om den i seg selv er en fryd for øyet med Mjøsa, Helgøya og Totenvika. Her er det noe å finne på for hele familien. For å gjøre turen dit ekstra spesiell, er det bare å hoppe på Skibladner i Gjøvik. Hjuldamperen fra 1856 går fortsatt i rute mellom Eidsvoll og Lillehammer hver sesong. En solskinnsdag på Mjøsa, på dekket på Skibladner, er et minne å ta med seg videre.
Vel framme i strandparken er det sol og bad, eller enda en tur ut på Mjøsa. Du kan leie kano eller fiskebåt. Det er fisk i Mjøsa. Mye fisk. Om ikke det frister, er det mange andre alternativer. I Evjua kan du låne sykkel gratis, og ta en tur til Totenvika Galleri eller Fredholm Besøkshage. Barna kommer til å fryde seg på lekeområdene i strandparken.
Middagen blir dagens på Viken II. Strandrestauranten, bygget som en gammel ferje ligger ute i vannet. Hadde jeg vært veldig mye mer opplagt enn jeg var, hadde jeg kostet på meg turen opp til Hervenknappen på Totenåsen. Utsikten der er gratis, men er verdt ganske mange inngangspenger likevel.
Mjøsa er imidlertid ikke det eneste stedet en kan oppsøke det våte element i området.
Raufoss er kanskje ikke det første stedet en forbinder med bading. Med en industripark som oser høyteknologi, landskjent hoppanlegg og tradisjoner innen industri som strekker seg godt over hundre år tilbake i tid, er Raufoss Badeland definitivt noe annerledes. Foruten å tilby overnatting, har Badeland ei vannsklie på 75 meter, kunstig elv og fossefall. Skulle været for en gangs skyld by på regn, er en tur til Badeland et ganske solid plaster på værsåret. Minigolf finner du her og.
Toten - Mer enn potet
Som historieinteressert her jeg en forkjærlighet for det gamle. Toten er et eldgammelt kulturlandskap. Det har bodd folk ved Mjøsa i tusener av år, og skulle du ha lyst til å finne ut mer om historien rundt Mjøsa, er Mjøsmuseenes Mjøsas Ark på Kapp et godt sted å begynne.
Stenberg er et friluftsmuseum, mellom Sillongen (hvor det er golfbane) og Lena.
På Lena ligger spor etter rikdom i høymiddelalderen. Under borgerkrigene i Norge på siste halvdel av 1100-tallet, reiste man en kirke i stein på Hof. Behagelig klima og rikt jordsmonn gjør området til et av de beste landbruksområdene i landet. Det bærer selvsagt også matfatet preg av. Prøv gårdsbutikkene på Sogstad eller Nedre Vang Gård, og få smaken på Toten.
Skulle du ha lyst til å utforske Totenåsen, som er en overkommelig villmark, er Torsætra nærmest obligatorisk som stoppested. Det er rause matretter med lokale mattradisjoner i bunnen du får der.
Viktigst av alt for en ferie er opplevelsen av å ha ferie. At dagene er til for at de skal nytes. Alle får sitt med en ferie på landet. Det er tid nok til å lade batteriene, og nok å se og gjøre til at ingen kjeder seg.
Så svaret på spørsmålet i begynnelsen er selvsagt ja. Ja, det er gøy på landet. Og ikke minst, koselig.
Så koselig at mange bare blir igjen her...
#opplevgjøvik #opplevhadeland #opplevringerike #opplevtoten #opplevland