Om
Åsta Holth-museet på Leiråker
Leiråker er forfatteren Åsta Holths hjem og ble gitt som testamentarisk gave ved forfatterens død i 1999. Leiråker har siden 2004 blitt drevet som museum. Fra 2016 til 2019 ble hagen på Leiråker bygd ut som et resultat av en gave på mer enn 2000 ulike planter.
Bygningene på Leiråker står slik som i Åstas tid, med våningshus som hun bygde på to ganger, stabbur, fjøs med tilbygd kombinert gris- og hønsehus, skåle, utedo og lekestue. I lekestua drev Åstas bror kiosk en periode - i en tid da veitrafikken forbi gikk i et mer bedagelig tempo.
Åsta Holth var langt mer enn småbruker og forfatter av romaner, noveller og diktsamlinger. Hun arbeidet aktivt med husflid, først og fremst tekstil, og var lærer i håndarbeid på skoler i både Grue og Åsnes. Det var Åsta som skapte Finnskogbunaden, etter omfattende gransking av gamle tekstiler i museer, og med lang tids kontakt med fagmiljøer i Finland. Finnskogbunaden finnes både som kvinne- og mannsbunad, og i kvinnebunadens første tid var det Åsta som også vevde mye av stoffet på sin vevstol.
Les mer om Åsta Holth-museet
Finnskoghagan på Leiråker
Finnskoghagen på Leiråker er en omfattende videreutvikling av hagen på Åsta Holths småbruk. Grunnlaget for videreutviklingen er en generøs gave av flere hundre pryd- og nyttevekster fra en privat hage, som gjennom en 3-årsperiode ble flyttet til Leiråker. Hagen ble offisielt åpnet under Finnskogdagene i juli 2019.
De mange hundre pryd- og nyttevekstene i hagen skaper blomsterprakt fra tidlig på våren til sent på høsten. De forskjellige artene og variantene blomstrer til ulike tider, så hagen må besøkes flere ganger gjennom året skal du få med deg all variasjonen.
Vær oppmerksom på at det finnes noen giftige planter i hagen, hovedregelen er derfor å ikke berøre planter du ikke kjenner. Husk å holde et øye med barna i hagen.
Les mer om Finnskoghagan
Norsk Skogfinsk Museum
Norsk Skogfinsk Museum er en stiftelse bestående av fire stiftere/avdelinger; Åsnes Finnskog Historielag, Gruetunet Museum, Finnetunet og Austmarka Historielag. Stiftelsen forvalter stifternes eiendommer og har i tillegg selv bygninger ervervet etter 2005 som er stiftelsesåret.
Noen av avdelingene har eksistert i mer enn 75 år og gjør museet til et av de større i Norge med hensyn til samlingsstørrelse. Museets administrasjon befinner seg i leide lokaler på Svullrya i Svullrya gamle skole, men et nytt museumsbygg er under planlegging på Svullrya.
TripAdvisor
Åpningstider
Se også
Gruetunet - Norsk Skogfinsk Museum, Grue
Norsk Skogfinsk Museum, Grue
Orala - Norsk Skogfinsk Museum, Kongsvinger