Midt i matfatet - En smakfull helgetur
#Skumfløten
Øst-Norge rundt de store innsjøene; flatbygdene med et levende kulturlandskap pyntet med store herskapelig gårder. Næringsrikt jordsmonn, landets spisskammer. Her har bøndene sådd og høstet i uminnelige tider, pleiet sine åker og mettet munner med stolthet. Finnes det et bedre sted å nyte ekte landlig idyll krydret med smaken av tradisjonsmat og drikke?
Her finner du et forslag til helgeturen i Totenlandet.
Tilpass gjerne opplegget etter smak, mulighetene er mange midt i matfatet.
Dag 1 – Velkommen til Innlandet, Norges spiskammers
Vi anbefaler ankomst i Mjøsregionen fredag ettermiddag. Tidsnok til først å spise en god middag hos en av de lokale spisestedene: "Fjorn" på Kapp rett ved Mjøsa, "Heim" midt i Gjøvik ellet "Torsætra" ved Skreia som ble kåret til regionvinner av Ganefart. Innsjekk hos overnattingsstedet dere har valgt. Bruk kvelden til en vandretur mellom åkrene eller gå en topptur i området.
- Fjorn, Kapp
- Heim, Gjøvik
- Torsætra, Skreia
Dag 2 – Hvordan bli forelsket i Toten?
Jo det skjer jo bare helt av seg sjøl… Det gjelder å sette av en helg og ta deg tid, tid til å kjøre de smale landeveiene, nyte de utsiktene ut mot Helgøya som ligger midt i Mjøsa, handle hos de lokale gårdsbutikker og stoppe hos de landlige perlene i området. Hvis du i tillegg møter vertskap med ekte Toten-dialekt er det bare å nyte lyden av det gode liv på landet.
- Stopp 1: Kunst og kultur på Peder Balke-senteret
- Stopp 2: Lunsj hos Peders Fristelser
- Stopp 3: Handlestopp hos Sogstad gårdsbutikk
- Stopp 4: Friluftsmuseet Stenberg gård
- Stopp 5: Tradisjonsrik middag hos Ditlevines utsikt
Dag 3 – Søte fristelser i Gjøvik
Gjøvik er blant annet kjent som Skibladners hjemby (verdens eldste i rutegående hjuldamper) og for den lokale sjokoladefabrikken Gjøvik sjokolade som både produserer og selger sjokolade og gelato midt i gågata. Kombiner gjerne søtsakene med ønsket dose adrenalin. Innenfor korte avstander tilbys hundekjøring med Over Skog og Heiberg, klatreløyper og frisbeegolf i Gjøvik klatrepark eller historieformdling på Mjøsmuseene "Eiktunet" og "Gjøvik gård". Byen har et bredt utvalg gode spisesteder for både lunsj og middag før dere drar hjemover igjen. Om dere bestiller på forhånd er det mulig å nyte Skibladners tradisjonelle dampskipsmeny med laks og jordbær, midt på Mjøsa.
- Skibladner, Mjøsas hvite svane
- Gjøvik sjokolade
- Over Skog og Heiberg
- Gjøvik klatrepark
- Eiktunet
- Gjøvik gård