Om
Dagstur fra Oslo til Finnskogen!
Finnskogen er et magisk og grønt sammenhengende skogområde som strekker seg langs begge sider av riksgrensen mellom Solør i Norge og Värmland i Sverige. Områdene har navn etter de finske innvandrerne, såkalte skogfinner, som reiste fra Finland til Sverige på 1570-tallet og ebbet ut i 1630-årene. Kjerneområdet for den norske «finnekulturen» ligger i Solør-bygdene. Innvandringen kom i overveiende grad fra området Savolax i Finland.
Skogfinner er i dag anerkjent som en av de fem nasjonale minoriteter i Norge. Den skogfinske kulturen er helt unik og du kan lære mer om tradisjonene til denne nasjonale minoriteten, som i lever i beste velgående fortsatt den dag i dag på Finnskogen gjennom stedsnavn, røykeovner, bygningsmasse og historiefortelling. Norsk Skogfinsk Museum kan tilby interessante omvisninger på Finnetunet på Svullrya, og vi anbefaler å ta turen hit under Finnskogdagene i juli da Finnskogrepublikken blir deklamert for noen dager andre helg i juli hvert år.
På Svullrya i Grue Finnskog finner du hjertet av norsk Finnskog, og her kan man besøke Finnetunet med typiske skogfinsk bygningstradisjon, spisesteder og overnatting. Visste du at Finnskogens store dikter Åsta Holth var en hageentusiast? I dag kan man besøke den flotte hagen på Leiråker - på plassen hun bodde i Svullrya.
For å komme seg til Svullrya kan du enkelt ta tog og buss fra Oslo på litt over 2 timer.
I dag er Finnskogen en populær destinasjon for eventyrlystne turgåere, syklister, kanopadlere og jegere. Her er det flust med turer og opplevelser for alle aldre og nivåer, men hva passer best for deg og hvor skal man begynne?
Til fots og med sykkel
Er du glad i å vandre og sykle så kan du velge i en rekke med stier og leder. På ut.no kan du finne en rekke flotte turalternativer!
Den Wingerske kongevei er en middels krevende sykkeltur mellom Glomma og grensen til Sverige. Den er ca. 39 km lang og går gjennom et frodig kulturlandskap med rikholdig og variert historie.
Se forslag til tur med DNT Finnskogen & Omegn her
Den mest kjente vandringsleden heter Finnskogleden og de 13 etappene går over hele 240 km på både svensk og norsk side. Langs leden kan man finne flere gamle skogfinske torp, noen av dem er det sågar mulig å overnatte i.
Kano
– Det er noe med de store, urørte områdene på Finnskogen som gir en mer inngående villmarksfølelse. Den kontakten med naturen griper deg på en hel egen måte, både fysisk og mentalt, forteller villmarking, Høgskolelektor i friluftsliv og daglig leder i Outdoor Finnskogen, Knut Egil Bekkevold.
Outdoor Finnskogen tilbyr guidede padleturer langs de mange elver og innsjøer man finner på Finnskogen - et padleeldorado!
Les mer om Outdoor Finnskogen her
Opplev Kynna tilbyr nydelige omgivelser for et eventyr i de dype skoger. Her kan du leie kano eller ta med din egen, overnatte på tilpassede leirplasser med toalett, reint vann og bålmuligheter. Her kommer du tett på naturen og tilgang på rene naturressurser på alle kanter.
Finnskogen kan by på unike overnattinger, og prisvinnende PAN Tretopphytter er av de mest spektakulære. Om du vil oppleve ulvehyl, kanefart eller SUP padling - disse fantastiske tretopphyttene er et glimrende utgangspunkt for mange herlige naturopplevelser.
På Finnskogtoppen SPA & Velvære kan man både nyte dagopphold så vel som over flere netter. Om du vil vandre eler sykle i de dype skoger som omgir hotellet, eller dyppe deg i nærliggende innsjø Røgden eller innendørs bassenget – ja, uansett så vil de dype, grønne skoger gi deg lave skuldre og et velvære både fysisk og mentalt!
Velkommen til Finnskogen!