Om
Dagstur fra Oslo til Magnor Glassverk og The Plus
Magnor Glassverk er et av Norges mest kjente glassverk. Glassverket har eksistert i over 120 år, og man kan fortsatt oppleve glass som blir blåst for hånd. Her kan du finne verk av en rekke designere og kunsthåndverkere, oppleve konserter, besøke fabrikkutsalget og blåse ditt eget glass.
Magnor Glassverk ble grunnlagt allerede i 1896 i de dype grenseskogene på norsk side, Magnor, bare 3 km fra svenskegrensen (og 12 mil fra Oslo). Glassverket er et flott stoppested underveis for å gi turen et ekstra løft når du reiser til eller fra Charlottenberg.
De store skogene skulle gi brensel til de varmeslukende smelteovnene. Flere generasjoner dyktige designere og glassarbeidere har formet Magnor Glassverks historie. Mer enn 120 års tradisjon og erfaring innen håndlaget glass har kommet godt med og gitt verdifull kunnskap og erfaring. Utviklingen står ikke stille selv om årene går, men mye er fortsatt det samme når smeltet sand på magisk vis forvandles til funklende glass.
Se hva som skjer på Glassverket
Gjennom året huser Magnor Glassverk en lang rekke aktiviteter og arrangementer. Hold deg oppdatert om hva som skjer i glassverkets aktivitetskalender.
Se kommende aktiviteter og arrangementer
Omvisninger
Omvisningen starter med historie og fakta. Deretter videre inn i glassproduksjon for å se hva vi lager i dag, også følger vi glassets nedkjøling og slipeprosess. Det er også muligheter for bespisning.
Priser:
• Omvisning ca. 40 min. inkl. kaffe og vaffel, kr 150,- per person
• Omvisning ca. 40 min, kr 100,- per person
Rabatterte varer i Fabrikkutsalget
Ved glasshytta finner du Magnor Glassverks eget fabrikkutsalg med et stort utvalg av produkter! Her finner du flotte gaver til alle anledninger, smakfullt utstilt i lyse og trivelige lokaler. I tillegg til hele vårt sortiment i krystall produserer vi her også egne varer som kun selges på Magnor.
I Fabrikkutsalget handler du våre varer med 30 - 70% rabatt på veiledende utsalgspris. Denne rabatten gjelder sortimentet som er andresortering eller samsort, dette vil si varer som kan ha små defekter som luftbobler eller lignende.
Her kan du også kjøpe produkter som ikke finnes andre steder, dette er ofte produkter hvor blåsere og designere har testet sine nye ideer.
Et besøk på Magnor glassverk er perfekt å kombinere med et besøk på en helt unik møbelfabrikk – nemlig The Plus.
Dette er den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår, og fabrikken er et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon. Spektakulær arkitektur, besøkssenter og 3000 mål opplevelsespark er med på å gjøre Magnor til et attraktivt sted å besøke.
The Plus av BIG Bjarke Ingels Group
The Plus er designet av BIG Bjarke Ingels Group i København for Vestre as. The Plus har fått sin form som en naturlig overføring fra logistikk til arkitektur. De fire produksjonsområdene – Color Factory, Wood Factory, Assembly og Warehouse – plasseres rundt et felles midtpunkt som danner selve hjertet i bygget. Geometrien gir en åpen og effektiv arbeidsflyt, samtidig som alle de fire fabrikkvingene er i direkte kontakt med skogen. I hjertet av bygget ligger besøkssenteret som gir 360 graders innsikt i hele produksjonen. Det skaper en demokratisk møteplass for ansatte og besøkende som gir maksimal åpenhet.
Direkte kontakt med skogen
Hver fabrikkfløy vender ut mot og er i direkte kontakt med skogen – et arkitektonisk grep for å understreke budskapet om at det ikke behøver å være noen motsetning mellom klima og arbeidsplasser, eller mellom økonomisk vekst og naturmangfold. En fargerik trapp leder besøkende og ansatte opp til opplevelsessenteret. Man kan gå opp på taket og eventuelt ta det som muligens er Norges høyeste sklie ned igjen – moro for både liten og stor!
The Plus er virkelig en fabrikk i skogen. Trærne er beholdt så nærme bygningen som overhodet mulig. Byggets fasader består av forkullet lerketre. Metoden er gjøre treet nærmest vedlikeholdsfri og er også brann- og sopphemmende. Dette har også en historisk begrunnelse. De første innvandrerne som kom fra Finland til Magnor på 1600-tallet var kjent for sitt produktive svijordbruk, der en brenner skogen for deretter å så korn i asken.
Omgivelsene rundt fabrikken er 100 % tilgjengelig for allmennheten. Her finner du ingen gjerder eller avstengte områder. Vi håper at turgåere vil bruke området aktivt, og gjerne sette opp telt nært fabrikken. The Plus er derfor en hyllest til allemannsretten.
Man kan ta toget til Kongsvinger, og derfra går lokalbuss nr 120 Charlottenberg til Magnor hver time.
Visit Norway var på sommerbesøk i Kongsvingerregionen juni 2024. Les den flotte artikkelen HER